Koşu nedir ve neden yapmak isteyebiliriz.
Koşu sporu bir tempo veya süreklilik halinde koşarak çoğunlukla belirli bir mesafeyi kimi zamanda süreyi tamamladığımız bir spor dalıdır.
Koşu sağlık açısından oldukça faydalıdır, dengeli ve düzenli yapıldığında kardiyovasküler hastalıkların riskini oldukça düşürür. Koşu sırasında endorfin ve serotonin hormonları, endokannabinoidler gibi lipitler salgılanır. Bu da stres seviyenizin düşmesine, modunuzun yükselmesine ve mental sağlığınızın güçlenmesine yardımcı olur.
Koşu sporu sosyalleşmeye açık bir spordur. Başkalarıyla birlikte koştuğunuzda bu spordan daha fazla keyif alır ve çoğu zaman daha hızlı gelişebilirsiniz. Türkiye’de özellikle büyük şehirlerde katılmak için birçok koşu grubu bulabilirsiniz. Yine bu grupların birçoğu koşu aktivitelerini ücretsiz ve herkese açık düzenlerler.
Koşu ekipmanları
Koşarken öncelik sırasına göre şu ekipmanlara sahip olmanız bu sporu daha sağlıklı yapmanız için önemlidir:
- Koşuya uygun bir ayakkabı
- Ter atan polyester bazlı spor kıyafetleri (tshirt, tayt, şort vb.)
- Bel çantası, cep telefonu vb. taşımaya uygun ceplere sahip bir şort veya telefonlar için kol bandı
- Şapka, buff, rüzgardan ve hava koşullardan koruyacak bir koşu ceketi, güneş gözlüğü, spor çorapı
- Takip için telefon uygulaması veya akıllı saat
Koşuya nasıl başlayabiliriz
Burada izleyebileceğiniz iki yöntem var:
- Yerel koşu gruplarının haftalık koşularına katılabilirsiniz. Genelde koşu gruplarının yeni başlayanlar için de programları olur.
- Direkt kendi başınız çıkıp koşabilirsiniz.
Kendi başınıza koşarken internetten herhangi bir başlangıç planını takip edebilirsiniz. Burada aratmanız gereken terim Couch to 5K olmalı.
Başta uzun süre düzenli koşamazsanız bu gayet normal. 3 dakika koş 2 dakika yürü sonra tekrar 3 dakika koş gibi denemelerle vücudunuzu daha uzun süre koşma konusunda eğitebilirsiniz.
Koşu öncesinde ısınma ve koşu sonrasında soğuma yapmak olası fiziksel rahatsızlıkların önüne geçmek için önemli. Koşu öncesi ısınma, running warmup, koşu sonrası soğuma, running cooldown terimleri ile YouTube’da arama yaptığınız birçok video bulabilirsiniz.
Spor düzeninize kuvvet ve esneme egzersizleri eklemeniz önemli. Hem sakatlanma riskini düşürecek hem de daha iyi koşmanızı sağlayacaktır.
Mutlaka dinlenmeye dikkat, yeni başlıyorsanız arka arkaya 2 gün koşmayın. Arada mutlaka en az bir gün olması vücudunuzun toparlanması içni önemli.
Doğru koşma şekli
Koşma şekli kişiden kişiye değişir. Herkesin ayak basış şekli, Bacak uzunluğunun tüm vücuda oranı, vücudunun esnekliği gibi parametreler sizin rahat koşabildiğiniz şekli etkiler. Yine de temelde şunlara dikkat etmek gerekir:
- Ayak yere doğru şekilde basmalı.
- Postür önemli. Vücut dik durmalı.
- Kollar hafif bir dairesel hareket yapmalı.
- Koşarken düzenli nefes alınabilecek bir tempoda olunmalı.
Örnek olarak şu video izlenebilir.
Bitirirken
Koşu sporu hakkında temelde bilmeniz gerekenleri bu şekilde özetlenebilir. Gelecekte bu rehberi daha detaylı hale getirmeyi planlıyoruz. Okuduğunuz için teşekkürler.